Klatre- og vandreroser

Klatrere og vandrere er mest nyttige for å myke opp eller dekke bygneder, for eksempel husvegger eller en mur. De er også en fantastisk måte å skape et spektakulært fokuspunkt, og bringe høyde til hagen.

Klatreroser på vegger

Ved å binde en, duftende klatre- eller vandringsrose oppover en vegg eller et gjerde, kan du endre et kjedelig, til og med skjemmende område til en av de mest fantastiske delen i hagen din. Klatreroser trekker øyet opp fra bakken, gir farge og blomstrer i øyehøyde. På samme måte vil å plassere en rose bak i i en blomsterbed mot en vegg eller et gjerde øke virkningen og den visuelle dybden til blomsterbeden.

Hvordan plante en klatrerose nær en vegg eller gjerde

Plant rosen 20 cm unna veggen. Hullet skal være 40 cm i diameter med rosen i midten. Plasser rosen i midten av området du vil at den skal dekke, og vift stilkene ut på hver side. For gjerder, unngå å plante mot stolpen på grunn av betongen i bakken.

Når du dekker et stort område, må du fordele rosene med samme avstand som deres modne høyde.

HVORDAN GI NÆRING TIL ROSER


Næring gir rosen viktige næringsstoffer for å holde den sunn, slik at den kan produsere bedre blomster og motstår skadedyr og sykdommer.

Det finnes to typer næring – kort- eller langtidsverkendegjødsel. Langtidsverkende gjødsel frigjør sakte næringsstoffer over tid som rosen absorberer gjennom røttene medans korttidsverkende har sin effekt nesten med en gang. Vi anbefaler å bruke rosegjødsel som innehåller både kort- og langtidsverkendegjødsel.

NÅR SKALL MAN GI NÆRING TIL ROSER

Førsta næring


I slutten av mars/begynnelsen av april, rett før bladene er helt åpne. Følg umiddelbart med mulching.

Andra næring


I begynnelsen av juli, etter den første blomsteringen, for å oppmuntre gjentatt blomstring.

Merk: *Blomstrende roser krever kun ett per sesong, første fôring i mars/begynnelsen av april.