Dyrkingsråd Evighetsblomster

Eterneller

Evighetsblomster

Knerisp, solboll, høststråblomst

Slik dyrker du evighetsblomster fra frø

Hvordan så knerisp fra frø

En traditionell blomma som man odlar för att torka är knerisp. Knerisp håller sin färg fantastiskt bra och kan bli en riktig färgklick i vinterns buketter.

hvordan tørke evighetsblomster

Knerisp dyrkes som en ettårig. De vokser til rundt 50 cm høye med klaser av papiraktige blomster som dukker opp fra juli fram til den første frosten.

Så innendørs fra februar-april. En varm vinduskarm er alt du trenger for å starte disse frøene. Så frøet tynt i potter eller brett med såjord. De spirer ved en temperatur på 16°C. Hold fuktig uten å overfukte. Spiring bør ta tre eller fire dager. Prikkle frøplantene i større brett eller potter når de er store nok til å håndtere. Hold alltid i et blad, aldri i stilken. Vokse videre under kjøligere, men ikke kalde forhold, en kald ramme er ideell, før du planter ut. Herde planter gradvis, pass på å unngå frost, før du planter ut i godt drenert jord i mai eller juni. Plasser planten ca. 20-30 cm fra hverandre i en sandholdig, väl drenerende jord på en solrikk plats.

Hvordan så solball fra frø

Unike langvarige gyllengule kuler på stive stengler med gresslignende sølvgrønt løvverk. Ofte kjent som trommestikker, har de en lang vaselevetid som snittblomst og beholder fargen som en tørket blomst.

Gullball

Breiså frøene i mars-april på fuktig godt drenert kompost og dekk lett. Spiring tar vanligvis ca 2 uker. Når frøplantene er store nok til å klare å plante ut når all fare for frost er over.

Lett å dyrke og foretrekker en solrik posisjon i godt drenert jord. Kan også direktesås i mai-juni når all fare for frost er over.


Hvordan så høststråblomst fra frø

Overflateså frøene innendørs mellom mars-mai på fuktig godt drenert kompost. Dekk til med et lett dryss av jord ved en temperatur på 22°C når spiring vil ta omtrent 14 dager.

Når frøplantene er store nok til å håndtere omplantera dem i 6 cm potter og stell dem under kjøligere forhold. Etter at den siste frosten har passert, plantera i til en solrik del i hagen og vann grundig inn.

N.B. For blomsterdekorering klipp av blomsterhodene en dag eller to før knoppen åpner seg helt.

Hvordan så ryllik fra frø

Hvordan så karse fra frø

Hvordan så Nigella (Jomfruen i det grønne)

Nigella er en så enkel plante å dyrke, en sjarmerende snittblomst, tørket blomst og hageplante som er mye hardere enn de delikate blomstene og fennikellignende bladverket tilsier.

Jomfruen i det grønne
Nigella ‘African Bride’

SLIK LYKKES DU

Spred et dryss med nigellafrø over en flekk med fuktig bar jord, på et solrikt, men skjermet sted i løpet av september, dekk lett med 1 mm kompost og la naturen gå sin gang. Frøene vil spire etter 21 til 30 dager, og de første frøplantene vises 6 til 8 uker etter såing.

Alternativt, eller som en forholdsregel mot spesielt hardt vintervær, så innendørs i potter eller brett fra januar til april. Transplanter til ca 9 cm potter når frøplantene er store nok til å håndtere og til slutt inn i hagen når de er omtrent 15 cm høye.

Frøplanter bør tynnes til eller plantes med 20 cm mellomrom. Jord bør holdes fuktig, men ikke våt.

høststråblomst

Se evighetsblomsterfrø til salgs

Hvordan tørke evighetsblomster

Skörda blommorna på en torr dag gärna mitt på dagen när fuktighten är som lägst. Plocka blommorna innan de är fullt utslagna eftersom de fortsätter att slå under tiden de torkas undantag før knerisp som du kan plocka när de är fullt utslagna. Plocka bort alla blad och spara endast blomman med och stjälk. Sätt ihop buntar som du binder ihop och häng dem upp och ned på ett mörkt, kallt och torrt ställe. De är färdiga efter cirka en månad.