Litt om dahlia (georginer)

En av grunnene til å dyrke georginer er at det kommer utrolig mye blomster fra kun en liten knoll, hvis du tar vare på den selvfølgelig. Knollen plantes om våren, graves deretter opp om høsten og lagres frostfritt om vinteren.

Dyrkingsråd dahlia

Forkultivering betyr at man planter knollen i potte innendørs, det gir tidligere blomstring. I nordlige strøk bør du gjør det. Forkultiver gjerne 2-6 uker før utplanting. Dersom du ikke forkultiverer så settes knollene direkte ut i potter eller bed i jorden.

Forkultiver inne

Plant ut direkte

Dahliaknollen

Du må du oppbevare knollen kjølig og mørkt frem til du setter igang. En dahliaknoll har en eller flere avlange, potet-lignende knoller. De kan være litt tørre og skrukkete når du får de eller etter vinterlagring, med litt god behandling så vil de likevel spire fint. Du kan gjerne legge tørre knoller i vann noen timer før du planter de. Noen forkultiverer knollene sine, andre tar de opp i varmen før de plantes ut, mens noen planter de direkte ut i jorda. Det er viktig å vite at før de har utviklet røtter, må du vanne veldig sparsomt for at knollene ikke skal råtne. Ikke plant ut planter før frostfaren er over.

Forkultiver

Forkultiver (forhåndsdyrke): Plante knollene i en potte som er litt større enn Dahlia-knollen. Fyll jord i bunnen og sett i knollen. Dekk med et par cm med jord og vann. Når det kommer til hvilken retning man skal plante knollen, er det som regel en bit av fjorårets stilk igjen, og den skal stikke opp over jordoverflaten mens resten av knollen er dekket med jord. Sett potten på et lyst og varmt sted. Når de så spirer kan du sette dem kjøligere slik du ikke får tynne og lange planter!

Jord og plassering

Dahlia er en sol- og varmekjær plante som trives i de fleste typer jord! Men i vårt kalde klima varmes muldrik jord opp raskere enn leirjord, noe som gir georginer et forsprang i denne jorda. Dahlia vil ha næringsrik jord, men for mye næring kan føre til at blomstringen avtar og til og med uteblir. Dette gjelder spesielt ved for mye nitrogen, da planten blir grønn og frodig, men på bekostning av blomsterknopper. De må vannes regelmessig.

Dyrking av blomster for å lage buketter

For å få lang blomstring er det viktig å ikke la overblomstrede blomster bli værende på planten. Ved å gå over georginene dine én til to ganger i uken og klippe av det som har blomstret ferdig, sikrer du at plantens energi går til å produsere nye blomster.

For å forlenge levetiden til dahlia så bør du høste tidlig om morgenen når det er kjøligere og definitivt ikke når det er stekende sol. Kutt lengden på stilkene du trenger, men minimum 30-40 cm. Planten vil dermed skyte opp lengre stengler. Sett blomstene umiddelbart i en bøtte med kaldt vann. Blomstene bør deretter restituere i et kaldt rom uten direkte sollys i noen timer før du begynner å lage buketter eller arrangementer. Hvis du holder kutteflaten i luften i mer enn 30 sekunder, må du kutte overflaten på nytt. Skift helst vannet som blomstene står i én gang om dagen og unngå blader under vannoverflaten for å redusere bakterieveksten.

Dyrking i plantekasser/pallekarmer

Vet du på forhånd at kampen mot mordersnegler kommer til å være vanskelig, kan det være smart å dyrke i pallekarm. En plantekasse med dimensjonene 120 x 80 cm kan passe med ca 4-10 dahliaknoller avhengig av hvor store dahliavarianter du velger: Lave sorter 6-10 stk, middels høye sorter 6-8 stk, høye og storblomstrede sorter 4-6 stk. Blomstene har ulik utviklingstid, de mindre sortene blomstrer som regel først. Ønsker du blomstring over lengre tid, bør du da ikke bare velge store tallerken-georginene! Georginer ønsker stort jordvolum, så velg derfor pallekarmer med dobbel høyde. Fyll på med næringsrik jord og ikke glem å vanne da jorda tørker raskere ut i en pallekrage.

close up photo of frozen leaves

Overvintring


Etter en kraftig frost visner planten og blir en brun og slimete haug som begynner å råtne når den tiner. Nå er det på tide å begynne å ta inn knollene til vinterlagring. Kutt plantene ned langs bakken. Den beste måten å plukke opp knollene på er med en høygaffel. Vær forsiktig så du ikke skader dem da de lettere kan råtne under vinterlagring. Sørg for å merke dem riktig slik at du vet hvilken variant det er (hvis du har flere). Det er flere forskjellige måter å lagre dahliaknollene over vinteren, men viktige faktorer er temperatur og fuktighet. Temperaturen bør helst ligge mellom 4-10 °C. Blir det for kaldt fryser de og blir det for varmt begynner de å vokse. Er det for fuktig begynner de å mugne seg. Hvis de er for tørre, kan de tørke ut og dø. Det er normalt at de krymper litt, men går det for langt kan livskraften gå ut. Det er viktig at du sjekker knollene dine under vinterlagring. Finner du tørkede knoller kan du spraye dem med litt vann og pakke dem bedre. Hvis du finner råtne knoller, kast dem så de ikke forurenser de andre.

Skadedyr

Dessverre er det flere enn deg som leter etter disse makeløs vakre blomstene! Snegler, saksedyr, meldugg, bladlus, mygg, bakterier og virus liker å parasittere plantene dine!

close up photo of a slug

Snegler

Etter regn kommer sol og snegl. Snegler elsker å hengi seg til unge dahliaskudd! De er dermed mindre glad i de litt eldre plantene så det kan være smart å førkultivere seg for å plante ut større planter! Har du store populasjoner av snegle kan det være verdt å bruke en eller annen form for biologisk sneglebekjempelse som inneholder jernfosfat. Den kanskje mest effektive metoden for å bekjempe snegler er å håndplukke dem for hånd.

green seedlings in pots on farm

Sørgemygg / Hærmygg

Disse svarte små myggene er ikke det samme som bananfluer / fruktfluer, men for det blotte øye identiske! Fluens larver spiser på nydannede røtter og unge planter er derfor svært følsomme for angrep. Larvene kan dø ved å la jorda tørke helt ut, men en nyutsprunget plante tåler ikke en så tøff behandling. Men ved å behandle angrepne planter med nematoder som er spesifikke for sørgemygg, kan du stoppe et angrep!

Saksedyr

Disse små dyrene kommer om natten og gumler på knopper og blomster! Hvis du har små bitemerker på blomstene dine, har du sannsynligvis to haler! En måte å bekjempe dem på er å sette feller for dem! Rullet bølgepapp festet rundt en pinne med f.eks. en gummistrikk, eller en omvendt gryte som inneholder halm og/eller avispapir