Dyrkingsråd Blomkarse

Blomkarse

Enkel å dyrke, og vokser rask nok til at selv barn kan glede seg over å plante. Hele planten er spiselig. De yngste bladene smaker som brønnkarse, mens de eldre bladene har en pepperaktig smak og blomstene er deilig søte og krydrede.

Spiselig blomkarse vil krype overalt, klatre gjennom espalier, søle vakkert over vegger, spore eksotisk fra de hengende kurvene dine, lyse opp grønnsakshagen din og legge til en fargerik vri på salaten!

Slik dyrker du blomkarse fra frø

Du kan forkultivere blomkarsefrø innendørs fra april, i 15 cm potter med 5 eller 6 frø per potte. Så frøene ca 1,5-2 cm dypt og plant ut i hagen etter siste frost. Eller så sår du direkte utendørs, fra mai til juni. Spiring skjer normalt innen 14 til 21 dager. Det tar ca 5 – 7 uker fra du planter frøet til planten blomstrer. Pottedyrkede blomkarse bør plantes ut i mai, og slik at det blir 30 cm mellom plantene.

Blomkarse er flotte følgesvenner – de avskrekker hvitfluer og tiltrekker seg nyttige insekter. Ideell for dyrking sammen med kål, agurker, meloner, reddiker og tomater.

Blomkarse trives best i næringsfattig jord og blomster da bedre. De trives best i full sol men tolererer lett skygge. De tåler ikke frost. Plantene trenger en del vann, så de må vannes jevnlig.

Rosa blomkarse

Se blomkarse frø til salgs

Hvordan tørke blomkarse

Legg blomkarsen utover papir og la de tørke i romtemperatur. Når de er blitt tørre, så knuser du de og lagrer de tørt til du skal bruke de. Blomstene er vakre å drysse over fiskeretter eller andre retter hvor det trengs litt farge og smak. Smaken blir mye mildere dersom du tørket de.