Dyrkingsråd dahlia (georginer)

Det kommer utrolig mye blomster fra kun en liten dahlia knoll, hvis du tar vare på den selvfølgelig. Knollen plantes om våren, graves deretter opp om høsten og lagres frostfritt om vinteren.

FORKULTIVERING / PLANTE DIREKTE

Forkultivering betyr at man planter knollen i potte innendørs, og det gir tidligere blomstring. I nordlige strøk bør du gjøre det. Forkultiver gjerne 2-6 uker før utplanting. Dersom du ikke forkultiverer så sett knollene direkte ut i potter eller bakken.

FORKULTIVERING

TRINN 1

Plant knollene i en potte som er litt større enn Dahlia-knollen. Fyll potten med jord i bunn. Du kan godt bruke ‘billig’ / næringsfattig jord. Start i slutten av mars, litt avhengig av hvor du bor. Dersom du starter tidlig så trenger du plantelys, men knollene trenger ikke lys før de har spiret. Glem ikke å merke dahliaknollen med stikketiketter. Knollen skall ikke ligge i vann innan du planter den då detta øker risken før att den råtner.

Forkultivering Georginer

TRINN 2

Plasser deretter dahliaknollen i potten og fyll på med mer jord. Som regel vil det være en bit av fjorårets stilk igjen, og den skal stikke opp over jordoverflaten mens resten av knollen er dekket med jord. Dunk potten et par ganger slik jorden legger seg tett rundt dahliaknollen.

Vanne dahlia

TRINN 3

Vann jorden! Vær deretter mycket sparsom med vannet til du ser grønne blad. Planten trenger ikke vann foren de grønne bladen syns. Sett potten på et lyst og varmt sted. La dem god luftcirkulation. De forskjellige sortene bruker forskjellig tid på å spire. Cafe au lait er treg, mens Lindaś baby spirer fort. Når de så spirer kan du sette dem kjøligere slik du ikke får tynne og lange planter!

TRINN 4

Det er viktig å herde / tilvenne plantene til livet ute. Ta de ut når det er overskygget eller sett de i skyggen og la de gradvis vennes til sol-, vind- og temperaturforskjellen. Ta de inn om natten dersom det blir frost. Vanligvis vil det gå å plante ut i mai/juni, avhengig av hvor du bor. Dette gjør du i ca en uke.

ALTERNATIV 1: Plant dahlia i potte

Ikke plant ut planter før frostfaren er over. Om du planter i en krukke så velg en med minst 50 liter, litt avhengig av type dahlia. Dahlia er næringskrevende planter, så gi de næringsrik jord og gjødsle godt gjennom sesongen. Glem ikke å vanne! Dahlia i potter krever hyppigere vanning enn dahlia plantet ut i bakken.

ALTERNATIV 2: Plant i blomsterbed

Ikke plant ut planter før frostfaren er over. Dahlia vil ha mye lys, næring og en løs og fin jord. Dahlia er en sol- og varmekjær plante som trives i de fleste typer jord. Men i vårt kalde klima varmes moldrik jord opp raskere enn leirjord, noe som gir georginer et forsprang i denne jorda. Gjødsle 2 ganger, hvorav én gang ved utplanting og én gang til midtsommers. Hvis grønnfargen i plantene blir lyse, mangler de som regel næring. Må vannes ved tørke.

Vad med ødelagde knoller?

Knollerna produceras i Holland og där tas de upp med maskiner. Då de tas upp kneks ofta de yttre knollerna. Vissa sorter såsom Burlesca, Henriette og Labyrinth Twotone har väldigt långsmala knoller som lätt bryts av medans Isa’s Favourite får små runda knoller som sitter tätt och har därför sällan knäckta knoller. Det går brukar ändå gå bra att dyrka dessa knoller. Er alla kollerna knekte går de ikke att dyrke. Knollen kan danne røtter men de kommer ikke få skott.

Hvordan plante ut dahliaknollen direkte

ALTERNATIV 1: Plant ut direkte

Ikke plant ut før frostfaren er over. Dahliaknollen kan plantes direkte ut i bakken uten forkultivering. Du slipper arbeidet med å forkultivere og herde planter, men får en senere blomstring.

ALTERNATIV 2: Ha knollen i romstemperatur

Ha knollen i romtemperatur i 1-2 uker før utplanting direkte i bakken. Ikke plant ut før frostfaren er over.

Georgine knoll

Dahliaknollen

Du må oppbevare knollen kjølig og mørkt frem til du setter igang. En dahliaknoll har én eller flere avlange, potet-lignende knoller. De kan være litt tørre og skrukkete når du får de eller etter vinterlagring, men med litt god behandling så vil de likevel spire fint.

Dahlia øyne

Dahliaknollen inneholder alt planten trenger for å begynne å vokse. På toppen sitter kronen og den inneholder det eneste området de vil gro fra, nemlig dahlia øyne. Nakken er den delen av knollen som forbinder knollen med kronen. Hvis en av disse tre delene (knoll, øyne, nakke) mangler, er ikke knollen levedyktig.

Linda's Baby

Dahlia dead heading

For å få lang blomstring er det viktig å ikke la overblomstrede blomster bli værende på planten. Ved å gå over georginene dine én til to ganger i uken og klippe av det som har blomstret ferdig, sikrer du at plantens energi går til å produsere nye blomster.

Dyrking av dahlia blomster for å lage buketter

Arrangera georginer

For å forlenge levetiden til dahlia så bør du høste tidlig om morgenen når det er kjøligere og definitivt ikke når det er stekende sol. Kutt lengden på stilkene du trenger, men minimum 30-40 cm. Planten vil dermed skyte opp lengre stengler. Sett blomstene umiddelbart i en bøtte med kaldt vann. Blomstene bør deretter restituere i et kaldt rom uten direkte sollys i noen timer før du begynner å lage buketter eller arrangementer. Hvis du holder kutteflaten i luften i mer enn 30 sekunder, må du kutte overflaten på nytt. Skift helst vannet som blomstene står i én gang om dagen og unngå blader under vannoverflaten for å redusere bakterieveksten. Tilsett gjerne Snittblomstnæring, 250 ml.

Overvintre georginer

HVORDAN OVERVINTRE DAHLIA

Etter en kraftig frost visner planten og blir en brun og slimete haug som begynner å råtne når den tiner. Nå er det på tide å begynne å ta inn knollene til vinterlagring.

DAHLIAKNOLLER OG MINIPLANTER TIL SALGS

HVORDAN DELE, TA STIKLINGER OG FRØ AV DAHLIA

DAHLIA OG SKADEDYR

Dyrking i plantekasser/pallekarmer

Hvordan dyrke dahlia i plantekasse

Vet du på forhånd at kampen mot mordersnegler kommer til å bli vanskelig, så kan det være smart å dyrke i pallekarm. En plantekasse med dimensjonen 120 x 80 cm kan gi plass til ca 4-10 dahliaknoller avhengig av hvor store dahliavarianter du velger: Lave sorter 6-10 stk, middels høye sorter 6-8 stk, høye og storblomstrede sorter 4-6 stk. Blomstene har ulik utviklingstid, og de mindre sortene blomstrer som regel først. Ønsker du blomstring over lengre tid, bør du da ikke kun velge de store tallerken-georginene! Georginer ønsker stort jordvolum, så velg derfor pallekarmer med dobbel høyde. Fyll på med næringsrik jord og ikke glem å vanne, da jorda tørker raskere ut i en pallekrage.