Dahlia og skadedyr

slug

Dessverre er det flere enn deg som leter etter disse makeløs vakre blomstene! Snegler, saksedyr, meldugg, bladlus, mygg, bakterier og virus liker å parasittere plantene dine!

Snegler

Snegler elsker å spise unge dahliaskudd! De er dermed mindre glad i de litt eldre plantene så det kan være smart å førkultivere seg for å plante ut større planter! Har du store populasjoner av snegle kan det være verdt å bruke en eller annen form for biologisk sneglebekjempelse som inneholder jernfosfat. Den kanskje mest effektive metoden for å bekjempe snegler er å håndplukke dem for hånd.

Saksedyr

Disse små dyrene kommer om natten og spiser på knopper og blomster! Hvis du har små bitemerker på blomstene dine, har du sannsynligvis saksedyr! En måte å bekjempe dem på er å sette feller for dem! Rullet bølgepapp festet rundt en pinne med f.eks. en gummistrikk, eller en omvendt gryte som inneholder halm og/eller avispapir.

Sørgemygg

Disse svarte små myggene er ikke det samme som bananfluer / fruktfluer, men for det blotte øye identiske! Fluens larver spiser på nydannede røtter og unge planter er derfor svært følsomme for angrep. Larvene kan dø ved å la jorda tørke helt ut, men en nyutsprunget plante tåler ikke en så tøff behandling. Men ved å behandle angrepne planter med nematoder som er spesifikke for sørgemygg, kan du stoppe et angrep!

Rhodococcus fascians Leafy gall

Knippebakteriosis (knippe)

Knippebakteriosis eller leafy gall som det heter på engelska er en sykdom som ofta drabbar georginer. Sykdomen orsakas av en bakterie som heter Rhodococcus fascians som orsakar okontrollerad celldelning. Det finns inget botemedel för knippbakteriosis så man måste därför kassera plantan ifall den upptäcks.

Dahliaknoll med krongall

Krongall

Krongall eller crown gall som det heter på engelska er en sykdom som kan drabba georginer. Sykdomen orsakas av en bakterie som heter Agrobacterium tumefaciens. Det finns inget botemedel för krongalla så man måste därför kassera plantan ifall den upptäcks.

Virus

Även virus kan drabba dahlior. Det finns inget botemedel för dessa virus så man måste därför kassera plantan ifall det upptäcks. Virus kan orsaka klorose, deformasjon av løv og dvergvekst. En del planter kan vara infekterade utan att uppvisa några symptom. 

Overvintre georginer

HVORDAN OVERVINTRE DAHLIA

Etter en kraftig frost visner planten og blir en brun og slimete haug som begynner å råtne når den tiner. Nå er det på tide å begynne å ta inn knollene til vinterlagring.

DAHLIAKNOLLER OG MINIPLANTER TIL SALGS

HVORDAN DELE, TA STIKLINGER OG FRØ AV DAHLIA

DAHLIA OG SKADEDYR