Hvordan overvintre dahlia (georginer)

Knollen plantes om våren, graves deretter opp om høsten og lagres frostfritt om vinteren. Etter en kraftig frost visner planten og blir en brun og slimete haug som begynner å råtne når den tiner. Nå er det på tide å begynne å ta inn knollene til vinterlagring.

Overvintre dahlia

De første frostnettene kan du beskytte dem med fiberduk, men når det blir for kaldt, fryser de og da står det bare brune stilker igjen i blomsterbeden. 

etiketter georginer

Merk dahliaknollen

Merk georginene før frosten tar dem og de blir ugjenkjennelige. Skriv informasjon som kommer til nytte til våren, navn, høyde, farge og blomsterstørrelse. Et godt tips er skrive informasjonen på en Stikketikett av plast og knytte fast etiketten med en snor rundt den nedre delen av stilken.

overvintre dahlieknoller

Klipp Stilken

Klipp av stilken med en sekatør fra knollfestet. Hvis stilken er veldig grov, kan du bruke et grovere verktøy, f.eks. en grensaks.

overvintre dahliaknoller

Grav opp georgineknollen

Vær forsiktig når du graver opp knollene ettersom de lett kan bli skadet. Bruk gjerne en greip fordi det er lett å skade knollene hvis du graver dem opp med en spade. Det går naturligvis med en spade også, men da må du være litt forsiktig.Stikk ned greipen et stykke fra knollene og lirk dem opp.

Alt 1: Rist av jorden

Etter disse trinnene er det mulig å gå litt ulike veier. Hvis stedet der du skal oppbevare knollene, er varmt og tørt, kan det være en god idé å spare litt jord som beskyttelse rundt knollene slik at de ikke tørker ut.

Alt 2: Spyl knollene

Hvis det derimot er mer fuktig, kan jorden få knollene til å mygle. Spyl da av knollene med vann og la dem tørke. Då jeg har leirjord og en fuktig kjeller er dette det som fungert best for meg. Visst du vill dele knollerne kan du gøra dette nå eller til våren. Les mer om deling HER.

oppbevaring georginer

Oppbevare georgineknollene

Når knollene har tørket ca 1 dag og du har klippet bort alt som er råtnet, kan du pakke dem ned i bokser, kartonger eller kasser, eller hva du velger å oppbevare dem i. Du kan pakke inn knollene i avispapir eller legge dem i torv eller spon.

OPTIMAL TEMPERATUR OG FUKTIGHET

Det er flere forskjellige måter å lagre dahliaknollene over vinteren, men viktige faktorer er temperatur og fuktighet. Temperaturen bør helst ligge mellom 4-10 °C. Blir det for kaldt fryser de og blir det for varmt begynner de å vokse. Er det for fuktig begynner de å mugne seg. Hvis de er for tørre, kan de tørke ut og dø. Det er normalt at de krymper litt, men går det for langt kan livskraften gå ut. Det er viktig at du sjekker knollene dine under vinterlagring. Finner du tørkede knoller kan du spraye dem med litt vann og pakke dem bedre. Hvis du finner råtne knoller, kast dem så de ikke forurenser de andre.

DAHLIAKNOLLER OG MINIPLANTER TIL SALGS

HVORDAN DELE, TA STIKLINGER OG FRØ AV DAHLIA

DAHLIA OG SKADEDYR