HVORDAN BESKJÆRE ROSER

Hvis du beskjærer rosen riktig, vil rosebusken se betydelig mindre ut. Ikke bli skremt, veksten vil forsterkes og reetableres raskt om våren.

Beskjæring av buskroser

Trinn A – fjern eventuelle døde, døende, skadede og syke stengler.

Trinn B – fjern eventuelt løvverk som er igjen. Det er her sykdomssporer kan ligge i dvale klare til å utfordre planten din neste år.

Ytterligere beskjæring av buskrose år 1:

Når rosen har fullført sin første sesong med blomstring er definert som første år. På dette stadiet vil rosen fortsatt etablere sine røtter for å støtte vekst i fremtiden. På dette stadietet er det svært lett beskjæring som gjelder.

Trinn – Kutt ned blomstrende skudd slik rosens totale lengde er ca 30-35 cm målt fra bunnen av rosen (bruk et målebånd for å hjelpe deg med beskjæringen).

Beskjæring buskrose år 2:

Rosen vil fortsatt utvikle sitt rotsystem, og vil ikke ha sin modne størrelse eller form.

Trinn – kutt ned alle stilkene til ca halv lengde. Pass på at eventuelle lange stilker kuttes til samme lengde som resten av busken.

Beskjæring buskrose år 3:

Innen det tredje året vil rosen din være en fullvoksen plante. Ditt valg av hvor mye du kutter ned er litt mer fleksibelt. Du har nå muligheten til å påvirke størrelsen og formen på rosebusken.
Før du starter med beskjæringen, velg fra ett av følgende:

For en høyere busk – kutt ned med mindre enn en tredjedel.
For å opprettholde den nåværende størrelsen – kutt ned rosen med en tredjedel.
For å redusere størrelsen – kutt ned ca halvparten eller enda mer. Dette vil redusere størrelsen på busken uten at det påvirker mengden av blomstring.

Beskjæring av klatreroser

Trinn A – fjern eventuelle døde, døende, skadede og syke stengler.

Trinn B – fjern eventuelt løvverk som er igjen. Det er her sykdomssporer kan ligge i dvale klare til å utfordre planten din neste år.

Beskjæring klatrerose år 1:

Vi definerer år ett som enhver rose som har fullført sin første sesong med blomstring. På dette stadiet vil rosen din fortsatt etablere sine røtter for å støtte vekst i fremtiden, og derfor kreves det bare svært lett beskjæring.

Trinn – skjær vekk eventuell vekst som vokser bort fra strukturen som ikke kan bindes tilbake.

Beskjæring klatrerose år 2:

Planten din vil fortsatt utvikle sitt rotsystem og vil ikke ha sin modne størrelse eller form.

Trinn 1 – skjær bort all vekst som vokser bort fra strukturen som ikke kan bindes tilbake.
Trinn 2 – hvis klatreren din er veldig sprek og blivit før tett, kutt bort av den svakeste stilker.
Trinn 3 – kutt tilbake gamle blomstrende stilker til omtrent 15 cm fra hovedstammen.
Trinn 4 – trekk ned de lengre stilkene til 45 grader eller mer og fest mot ledningene dine.

Beskjæring klatrerose år 3:

Innen det tredje året vil rosen din være en fullvoksen plante.

Gjenta trinnene for år to. Kutt i tillegg ut eventuelle gamle eller svake stilker ved bunnen av planten.

Klatreroser som vokser på dekorative strukturer

Obelisker – vikle de sterke stilkene som vokser fra basen rundt strukturen din slik at stilkene går i spiral rundt den. Dette er mye lettere når stilkene er unge, myke og smidige.

Rosbuer – følg samme metode som for veggklatrere, men festes til rosbuen. Pass på at du ikke kutter toppen av de ledende stilkene – du vil at klatrer skal vokse så lenge som mulig.

LAGE STØRRE ROSEBUSKER (3+ROSER)

Å plante 3 av den samme buskrosen sammen i en tett gruppe skaper en illusjon av en større busk, noe som gir større effekt i hagen. Planter du 3 busker sammen anbefaler vi å plante dem tettere sammen, i en trekantet formasjon, som overlapper dem med halvparten av rosbusken bredde fullt utvokst.

Til å begynne med, mens rosene dine etablerer seg, kan du se hull mellom dem. Det vil ta rundt tre år å oppnå full “stor busk”-effekt.

Diagram viser tre roser plantet sammen som en større busk.

FULLT UTVOKST PLANTEAVSTAND
60 – 90 cm30 cm
100 – 120 cm50 cm
130 – 15060 cm
David Austin 'Claire Austin'

Klatre- og vandreroser


Klatrere og vandrere er mest nyttige for å myke opp eller dekke arkitektur, for eksempel veggene i et hus eller en bygning. De er også en fantastisk måte å skape et spektakulært fokuspunkt, og bringe høyde til hagen.

Klatre- og vandreroser

Klatrere og vandrere er mest nyttige for å myke opp eller dekke bygneder, for eksempel husvegger eller en mur. De er også en fantastisk måte å skape et spektakulært fokuspunkt, og bringe høyde til hagen. Klatreroser på vegger Ved å binde en, duftende klatre- eller vandringsrose oppover en vegg eller et gjerde, kan du endre…

HVORDAN GI NÆRING TIL ROSER

Næring gir rosen viktige næringsstoffer for å holde den sunn, slik at den kan produsere bedre blomster og motstår skadedyr og sykdommer. Det finnes to typer næring – kort- eller langtidsverkendegjødsel. Langtidsverkende gjødsel frigjør sakte næringsstoffer over tid som rosen absorberer gjennom røttene medans korttidsverkende har sin effekt nesten med en gang. Vi anbefaler å…