HVORDAN PLANTE BARROT-ROSER

Barrot-roser kan plantes fra oktober til maj. Vi anbefaler at du ikke planter roser når bakken er frossen, vannet eller under tørke-periode.

 • Sørg for at rosen får sol, ideelt sett minst 4 timer med sollys om dagen.
  Generelt sett er det slik at jo mere sol, jo bedre er det.
 • Men i de varmeste områdene kan skygge fra ettermiddagssolen være gunstig.
 • Sørg for at rosen har nok plass, slik at røttene ikke lider under intens konkurranse fra naboplanter, inkludert trær og hekker.
 • Roser er utrolig allsidige planter og kan plantes i en rekke forskjellige posisjoner.

Trinn 1:

Rehydrer rosen i en bøtte med vann i minst 2 timer før planting.

Trinn 2:

Grav/velt jorden grundig ved å bruke hagegaffelen og fjern eventuelt ugress eller store steiner. Dette vil sikre at de nye røttene kan vokse fritt inn i sitt nye miljø. Roser vil vokse i alle jordtyper

Trinn 3:

Bruk spaden til å grave et hull stort nok for rosens røtter, ca. 40 cm x 40 cm.

Trinn 4:

Bryt opp jorden i bunnen av hullet med en hagegaffel, og bland en spade full av gjødsel inn i denne jorden. Bland også to spader av gjødselen med jorda du har gravd opp fra hullet.

Trinn 5:

Plasser rosen i midten av hullet. Bunnen av stilkene skal være 10 cm under toppen av hullet. Legg en bambusstokk over hullet til hjelp for å måle opp.

Trinn 6:

Fyll rundt røttene til rosen ved å bruke jorda som opprinnelig ble gravd for å lage hullet. Fest deretter jorda rundt rosen lett med foten. Vann rosen godt.

HVORDAN PLANTE BARROT I POTTE

WILLIAM AND CATHERINE (Ausrapper)
William and Catherine (Ausrapper), Images courtesy of David Austin Roses.
 • David Austin® ‘Vanessa Bell’
 • David Austin® ‘Roald Dahl’
 • David Austin® ‘William and Catherine’
 • David Austin® ‘Desdemona’
 • David Austin® ‘Lady of Shallot’
 • David Austin® ‘Boscobel’

Trinn 1:

Bruk en potte med minimum innvendig dimensjon på 45 x 45 cm (omtrent 60 liter) for å gi tilstrekkelig dybde av rik jord. Sørg for at potten du velger har tilstrekkelige dreneringshull

Trinn 2:

Begynn med å plassere knuste crocs-, grus- eller polystyrenblokker i bunnen av potten din; disse vil hjelpe rosen til å drenere tilstrekkelig gjennom hele sesongen. Deretter begynner du å fylle potten din med en blanding av godt råtnet gårdsgjødsel og flerbrukskompost. Når du fyller potten, er det viktig å bruke hånden til å trykke lett på komposten slik at du ikke får luftlommer. Fortsett å fylle gryten til den er omtrent halvveis full.

Trinn 3:

Sjekke at rosen din vil passe pent inn i potten og i riktig høyde. Plasser din barrot steg opp i gryten på toppen av jorda. Ideelt sett vil vi gjerne se rotklumpen sitte et par centimeter under kanten av potten din.

Trinn 4:

Plasser rosen din i midten av potten og fortsett å fylle med kompostblandingen din, slik at jorda blir fastere mens du går. Til slutt, vann den nyplantede barroten godt, slik at fuktighet trenger inn i jorda og røttene.

VANNING: Roser i potter krever hyppigere vanning enn roser plantet i bakken

LAGE STØRRE BUSKER (3+ROSER)

Å plante 3 av den samme buskrosen sammen i en tett gruppe skaper en illusjon av en større busk, noe som gir større effekt i hagen. Planter du 3 busker sammen anbefaler vi å plante dem tettere sammen, i en trekantet formasjon, som overlapper dem med halvparten av rosbusken bredde fullt utvokst.

Til å begynne med, mens rosene dine etablerer seg, kan du se hull mellom dem. Det vil ta rundt tre år å oppnå full «stor busk»-effekt.

Diagram viser tre roser plantet sammen som en større busk.

FULLT UTVOKST PLANTEAVSTAND
60 – 90 cm30 cm
100 – 120 cm50 cm
130 – 15060 cm