Dyrkingsråd frø

Hvordan så levkøye

Deilig duftende blomster. De er vakre i potter og vil fylle luften med duft dersom dyrket i mengder. Uansett om blomsten springer ut enkel eller dobbel så er de alle verdig en plass i hagen. Lar du de vokse på et skjermet sted så vil det beskytte blomstene og la duften henge.

SLIK LYKKES DU

Så levkøy frø på overflaten av en veldrenert såjord i brett og dekk lett med vermikulitt. Det tar rundt 7-10 dager ved 18-20°C før de spirer. Senk temperaturen til 5-8°C så snart frøplantene har kommet helt frem (ca. 14 dager etter såing). 

Når du planter om til større pluggbrett må du behandle frøplantene så forsiktig som mulig. Dette gjør du ved å berøre bladene – og ikke stilkene. Dyrk kjølig og plant til slutt ut i hagen når siste frost er over.

Levkøyen foretrekker sol.

HVORDAN FÅR DU DOBLE LEVKØYER

Levkøyer produserer både enkelt- og dobbelt-blomstret basert på deres genetikk. Flertallet av moderne varianter produserer minst 50% dobbelt-blomstret, mens resten er enkelt-blomstret. 

Etter spiring, mens frøplantene fortsatt er i kotedylon-stadiet (når de første 2 bladene har kommet opp), setter du planten kjølig (4-7°C) i 3-4 dager. Et rom beregnet for kjølelagring er ideelt, eventuelt kan du sette de i kjøleskapet. Å avkjøle frøplanten på denne måten vil føre til at visuelle forskjeller mellom enkelt- og dobbeltblomstrede planter kommer til uttrykk.

Kjennetegn på dobbelt-blomstret levkøy:

  • Lysegrønn i fargen
  • Store, ovale blad
  • Høyere planter
  • Raskt spirende og voksende

Kjennetegn på enkelt-blomstret levkøy:

  • Mørk grønn i fargen
  • Deformerte eller sammenvoksede blader 
  • Kortere planter og mindre blader

ZINNIA (SINNIA)

Zinnia er en veldig takknemlig plante i blomsterbedet, men også en elegant snittblomst. Zinnia er dobbelblomstret men det kan være en enkelt blomst av og til. Blomsten er 5-6 cm i diameter og får en høyde på 60-80 cm. 

SLIK LYKKES DU

Zinnia liker mye sol og er mer vanlig i varmere klima enn vi vanligvis opplever i Norge. Leter du etter en sensommerblomster med et strålende utvalg av farger, så er Zinnia et fantastisk alternativ. De tåler ikke kulde, så det er bedre å plante de ut sent heller enn for tidlig. Dersom sommertemperaturene er på den lave siden så lar du de eventuelt vokse i et polytunnel drivhus. 

Zinnia vokser raskt. Frø sådd tidlig i april kan blomstre innen juni, men de misliker forstyrrelser av rotsystemet. Av denne grunn bør de såes direkte i en 9 cm potte eller i storcellede pluggbrett (eller kokosmoduler) og pottes så snart røttene holder jorden sammen. 

Frøene skal sås på overflaten av en veldrenert jord og dekkes med vermikulitt. Oppretthold fuktigheten ved å dekke pottene eller brettene med klar eller gjennomskinnelig plast til de første frøplantene er synlige. Ikke overvann de unge frøplantene. Spiring tar rundt 5-14 dager ved 18-20°C. Plantene skal ikke bli bundet i potten.

Deretter bør Zinnia vokse videre i en så lys stilling som mulig og vannes ukentlig med en moderat styrke flytende næring. Plasser plantene 30 til 45 cm fra hverandre og gi støtte enten individuelt eller ved å la dem vokse gjennom en ramme. 

I et kjølig, fuktig år med høy luftfuktighet, kan de lide av mugg og råte.

NIGELLA (Jomfruen i det grønne)

Nigella er en så enkel plante å dyrke, en sjarmerende snittblomst, tørket blomst og hageplante som er mye hardere enn de delikate blomstene og fennikellignende bladverket tilsier.

SLIK LYKKES DU

Spred et dryss med nigellafrø over en flekk med fuktig bar jord, på et solrikt, men skjermet sted i løpet av september, dekk lett med 1 mm kompost og la naturen gå sin gang. Frøene vil spire etter 21 til 30 dager, og de første frøplantene vises 6 til 8 uker etter såing.

Alternativt, eller som en forholdsregel mot spesielt hardt vintervær, så innendørs i potter eller brett fra januar til april. Transplanter til ca 9 cm potter når frøplantene er store nok til å håndtere og til slutt inn i hagen når de er omtrent 15 cm høye.

Frøplanter bør tynnes til eller plantes med 20 cm mellomrom. Jord bør holdes fuktig, men ikke våt.